בדיקת גסטרואנטרולוגיה
- 04/07/2022
- זמן קריאה מוערך: 2 דק'
גסטרואנטרולוגיה הוא ענף ברפואה המתמקד במערכת העיכול. מערכת זו כוללת את הקיבה, הוושט, הלבלב, הכבד, כיס המרה והמעיים. גסטרואנטרולוגים עוסקים באבחון וטיפול במצבים רפואיים כמו מחלות מעי דלקתיות, סרטן המעי הגס, שחמת הכבד ועוד. כדי לאבחן רבות מן המחלות הללו, הרופא עשוי להשתמש בבדיקה הנקראת בדיקת גסטרואנטרולוגיה, המכונה בקיצור "בדיקת גסטרו".
מה זה בדיקת גסטרו?
בדיקת גסטרואנטרולוגיה היא דרכו של מומחה לגסטרואנטרולוגיה לבחון את מערכת העיכול בצורה כמה שפחות חודרנית כדי לאבחן את מה שמציק למטופל, ולעיתים אפילו להעניק טיפול לבעיה. ישנם שני סוגים עיקריים של בדיקת גסטרואנטרולוגיה:
1. בדיקת גסטרו סקופיה
2. בדיקת גסטרו קולונוסקופיה.
בדיקת גסטרו סקופיה (גסטרוסקופיה):
זוהי בדיקת גסטרו דרך הפה, שמטרתה לבחון את החלק העליון של מערכת העיכול: הוושט, התריסריון והקיבה. הרופא עשוי להפנות אתכם לבדיקת גסטרוסקופיה במקרים כמו כאבי בטן כרוניים, קשיים בבליעה, הקאות חוזרות וכדומה. בעת בדיקת גסטרוסקופיה ניתן אף לקחת ביופסיה מהאיזור הפגוע על מנת לאבחן מחלות מסויימות. בנוסף, לעיתים מדובר בטכניקה טיפולית המאפשרת פרוצדורות כמו עצירת דימום, הוצאת גוף זר ועוד.
מהלך הבדיקה: הבדיקה מתבצעת באמצעות אנדוסקופ, שהוא צינור גמיש בעל מצלמה בקצהו. בעת שהמטופל מורדם או תחת טשטוש, מחדירים את האנדוסקופ דרך פיו בעדינות וחוקרים את דרכי העיכול העליונות. הבדיקה נמשכת בדרך כלל כ-20 דקות.
הנחיות לבדיקת גסטרו סקופיה:
בדרך כלל, ההכנות לבדיקת גסטרוסקופיה כוללות צום למשך כ- 6-8 שעות, ולעיתים המנעות מנטילת תרופות קבועות מסויימות. לאחר הבדיקה המטופל עתיד לסבול מטשטוש קל, ולכן רצוי שיגיע מלווה שיסייע לו לחזור הביתה.
תופעות לוואי:
בדרך כלל אין תופעות לוואי לבדיקת גסטרוסקופיה, אך לעיתים המטופל עשוי לסבול מכאבי גרון, נפיחות או כאבי בטן במשך מספר שעות עד מספר ימים.
סיבוכים:
בדיקת גסטרוסקופיה היא פשוטה וישירה מאוד, ובדרך כלל אין בה סיבוכים. עם זאת, כמו בכל הליך רפואי פולשני, לעיתים נדירות עלולים להתרחש דימומים (במיוחד כאשר נלקחת ביופסיה), זיהום או קרע בדרכי העיכול.
בדיקת קולונוסקופיה:
זוהי בדיקת גסטרו המיועדת לבדיקת החלחולת, המעי הגס וקצהו של המעי הדק. בדיקת קולונוסקופיה מתבצעת כאשר יש חשד למחלה כלשהי במערכת העיכול התחתונה בשל תסמינים כמו שלשול ממושך, דימום, כאבי בטן כרוניים ועוד. ישנן תופעות מסויימות שניתן אף לטפל בהן במסגרת הבדיקה.
מהלך הבדיקה: בדיקת קולונוסקופיה מתבצעת באמצעות החדרת האנדוסקופ לפי הטבעת של המטופל, כאשר הוא שוכב על צידו בברכיים מקופלות. הבדיקה מבוצעת בדרך כלל תחת טשטוש או תרופות הרגעה. על מנת להקל על מעבר האנדוסקופ מחדירים אוויר אל תוך המעי ומנפחים אותו מעט. הבדיקה אינה כואבת, אך עשויה להיות לא נוחה. כל התהליך נמשך כ-20 דקות.
הנחיות לבדיקת קולונוסקופיה:
יש להגיע לבדיקה עם קיבה ומעי מרוקנים לחלוטין. לכן, במשך 72 שעות לפני ההליך יש להימנע ממזונות עשירים בסיבים (כמו פירות, ירקות ודגנים מלאים). ב-24 שעות שלפני ההליך יש להימנע מצריכת כל מזון, אך עדיין מותר לשתות וכן ולצרוך מאכלים נוזליים, כמו מרק צח. שעתיים לפני הבדיקה יש להיות בצום מוחלט, כולל המנעות מנוזלים.
בנוסף, בימים שלפני הבדיקה תתבקשו לקחת חומר משלשל, על מנת לרוקן את המעי ככל הניתן. בשל כך, יש להקפיד לשתות כמויות גבוהות של מים. ייתכן אף שתצטרכו לחדול מנטילת תרופות קבועות מסויימות.
תופעות לוואי:
לאחר הבדיקה תתכן תחושה של נפיחות בבטן וצורך תכוף לשחרר גזים. בדרך כלל דרושות כשעתיים כדי להתאושש מהטשטוש.
סיבוכים:
סיבוכים בעקבות הליך קולונוסקופיה הם נדירים ביותר, אך לעיתים נדירות המטופל עלול לסבול מנקב במעי, דימום או זיהום.
-
כל מה שחשוב לדעת על השתלות שיניים
כל מה שחשוב לדעת על השתלות שינייםהשתלות שיניים הפכו לטיפול פופולארי...
-
אומגה 3- למה זה טוב ולמי
יותר ויותר אנשים ובפרט נשים בהריון, משתמשות באומגה 3. אומגה 3 הן חומצות...
-
דיפנד מוצרי ספיגה למרטיבים: תחתונים לגבר, סופגנים ותחבושות להקלה בהרטבה
אם גם אתם מעוניינים לצרוך תחתונים לגברים דיפנד היא המקום המושלם לגבר...
-
המדריך לבחירת גנרטור
למה כדאי לרכוש גנרטור בכלל? אין ספק כי אנחנו צריכים גנרטור, בין אם...
הוסף תגובה