לימוד גיטרה, כל מה שרציתם לדעת

כאשר באים ללמוד על גיטרה חשוב מלבד הכישרון הטבעי המשתנה מאדם לאדם, להצטייד בסבלנות, כוח רצון והתמדה. גם התלמיד המוכשר ביותר לא ימצה את הפוטנציאל הטמון בו ללא אימון מתמשך ועקבי, ולעומת זאת ראיתי תלמידים אשר לא ניחנו בתחילת הדרך ביכולת ראשונית גבוהה והגיעו לתוצאות מעולות על ידי אימון רצוף והתמדה.

 

הכישרון הטבעי ללימוד גיטרה מורכב מכמה דברים:

1. יכולת קליטה: היכולת לקלוט משהו חדש ולא מוכר ולדעת אותו. בעצם זה כמו תלמיד בבית ספר שיודע לשבת להקשיב בשיעור ולהבין, לא חשוב כרגע על מה השיעור. 
2. שמיעה וקצב: השמיעה המוסיקלית אשר מאפשרת לשמוע קטע מוסיקלי ולחזור עליו בין אם בקול או בנגינה. וכנ"ל לגבי חזרה על קצב באמצעות מחיאות כפיים למשל. 
3. יכולת קואורדינציה מוטורית: היכולת להפעיל את אצבעות הידים בצורה טובה עדינה ומדויקת. 
4. גמישות טבעית של אצבעות הידיים.

בעצם כל ארבעת היכולות הנ"ל, מקובל ליחס אותן ליכולות מולדות שאינן ניתנות לשינוי, אבל לפי דעתי ניתן לשפר כל יכולת על ידי תרגול רצוף מתמשך וסבלני. בעצם לא ראיתי עדיין תלמיד אשר באמת רצה ולא הצליח לנגן בגיטרה בצורה יפה.

 

מה כולל תהליך הלימוד בגיטרה?

בשיעור הראשון שהוא שיעור הכרות ניתן הבסיס הראשוני: צורת הישיבה הנכונה, אחיזת הגיטרה הנכונה, מיקום יד ימין ויד שמאל, ומיקום האצבעות. בנוסף ילמדו סוגי פריטה בסיסיים, והדרך הנכונה להפקת צלי נקי וברור. דברים אלו הם בעלי חשיבות גדולה כיוון שמכאן והלאה מקבל התלמיד הרגלים חדשים שאיתם ימשיך לאורך כל הדרך.

בשיעורים לאחר מכן ממשיכים בבסיס הראשוני שיכלול: תווים ראשונים, אקורדים, תרגול הפריטות, שמירה על קצב ותזמון ועוד. השלב הראשוני הוא לפעמים(לא תמיד) הקשה מכולם כיוון שהוא כולל הרגלים חדשים, קשיים פיזיים בעיקר לאצבעות, ואימון לא מוכר. זה כמו שמישהו מתחיל לעשות ספורט, בהתחלה הגוף לא רגיל למאמץ אבל לאחר תקופה ראשונית הוא נכנס לכושר וכבר יותר קל לו.

לאחר תקופה של מספר חודשים(משתנה מתלמיד לתלמיד) ובהנחה שהתלמיד מתרגל בצורה עקבית, מושג הבסיס הראשוני שכולל מקבץ של כ 15-10 אקורדים חשובים, יכולת לפרוט את הפריטות העיקריות, וידיעת התווים העיקריים בגיטרה. כאן כבר יכול התלמיד לנגן שירים ישראליים ולועזים המותאמים לרמה שלו גם בתווים וגם באקורדים. ברור שבהתחלה הנגינה היא איטית בדרך כלל ולא רציפה, אבל מתרגול לתרגול המעברים משתפרים , ויותר ויותר מתחילים להרגיש את המוסיקה. בעצם לאחר רכישת הבסיס הראשוני ממשיכים ללמוד אקורדים נוספים, פריטות נוספות ושירים חדשים, אבל מטרת האימון נשארת: לפרוט נכון, לנגן בצורה רציפה את התווים והאקורדים, ולשמור על קצב מתאים.

מכאן והלאה כל תלמיד ימשיך לפי נטיית ליבו. אם יש תלמיד המעוניין לנגן יצירות קלאסיות בעתיד, ההתמקדות איתו תהיה בקריאת תווים ותרגול של מוסיקה קלאסית. אם יש תלמיד שיעדיף יותר שירים, ההתמקדות איתו תהיה על לימוד רחב יותר של אקורדים נוספים, וסוגי פריטות נוספות. בדרך כלל בשיעורים שלנו אנו נוטים לשלב בין 2 הגישות.

 

מה הכוונה תרגול ובעצם תוך כמה זמן מגיעים לתוצאות?

ההמלצה שלנו לתלמידים מתחילים הינה לתרגל לפחות 20 דקות ביום. מי שיכול יותר מה טוב, אבל לא פחות. חשוב לדעת שללמוד לנגן בגיטרה זהו תהליך שלוקח זמן והתוצאות גם למתמידים באימון מגיעות, אבל לפחות בהתחלה באיטיות, ולכן רצוי להנמיך ציפיות. מי שמחפש תוצאות מהירות ומיידיות רצוי שייקח בחשבון שבגיטרה זה לא עובד ככה. תלמיד שיתאמן על בסיס יומי ובצורה נכונה, מובטח לו שיראה שינוי בתוצאות מחודש לחודש (ולא מיום ליום). מי שיתמיד וינגן כך שנה שנתיים ויותר יוכל להגיע למצב שלא רק שהוא מנגן לעצמו ונהנה אלא יוכל לנגן לפני אנשים במפגשים חברתיים שונים, ולהנעים את זמנם.

 

מה התדירות של השיעורים?

התדירות המומלצת לשיעורי נגינה היא לפחות בהתחלה, פעם בשבוע. לא יותר כדי לתת לתלמיד זמן להתאמן על החומר הנלמד, ולא פחות כיוון שבתחילת הדרך מאוד חיוני שהליווי של המורה יהיה צמוד. המלצתנו היא שלפחות בשנה הראשונה השיעורים יהיו פעם בשבוע באופן קבוע. לאחר מכן ברור שרצוי להמשיך באותה המתכונת אבל אפשרי גם להוריד את התדירות לפעם בשבועיים בתנאי ורק שיש לתלמיד משמעת עצמית גבוהה, שתאפשר לו לתרגל לבד במשך שבועיים.

 

מה ההבדל בין לימוד פרטני לבין לימוד בזוג או בקבוצה?

לימוד פרטני מאפשר תשומת לב רבה יותר של המורה לתלמיד, הצעה לפיתרון בעיות באופן מהיר, והשגחה צמודה. במיוחד יעיל הדבר בתחילת הדרך כאשר התלמיד זקוק ל 'טיפול צמוד' עד אשר ירכוש את המיומנויות הראשוניות שמהם יוכל להמשיך ביתר קלות. ברור שקצב ההתקדמות בלימוד פרטני מהיר יותר מלימוד קבוצתי. יחד עם זאת בלימוד הזוגי או הקבוצתי הנגינה יחד ובסביבת נגנים נוספים מפתחת אצל התלמיד יכולת ההאזנה, ונגינה בצוות, ולאחר השיעור ישנה אפשרות להתאמן עם החברים על התרגילים. מצד שני קצב ההתקדמות בלימוד זוגי או קבוצתי נמוך יותר משמעותית משיעור פרטני ותשומת הלב על כל תלמיד פוחתת ככל שהקבוצה גדולה יותר. מבחינת עלויות מחיר השיעור הפרטני גבוה מהשיעור הזוגי/קבוצתי ועל כך ניתן לקבל פרטים במחירון.

 

מהו הגיל שבו אפשר להתחיל ללמוד גיטרה?

התשובה לשאלה זאת משתנה מאוד ותלויה באופן אישי בכל תלמיד ותלמיד. מכיוון שתהליך לימוד גיטרה דורש מצד אחד יכולת ריכוז והקשבה בשיעור, ובמקביל יכולת התמדה ותרגול בבית, צריך כל הורה שמביא את ילדו להתחיל ללמוד גיטרה לשאול את עצמו? האם הילד מקשיב בשיעורים בבית הספר? האם הוא מכין שיעורי בית? האם יש לו קוצים? וכו'. ילד שלא רגיל לשבת על דברים יהיה לו קשה לשבת וללמוד גיטרה. ויש לחכות קצת שיתבגר. כללית גיל 12 הוא גיל שכמעט כולם יכולים להתחיל, גיל 11 הוא גיל שחלק יכולים, וגיל 10 הוא גיל שחלק קטן יותר יכול. מתחת לגיל 10 יתכן ואפשר ללמוד אבל אולי לא במסגרת של שיעור פרטי. מומלץ להתחיל בלימודי חלילית או אורגנית שנה לפני הגיטרה כדי לקבל בסיס טוב של קצב ותווים. בסיס זה עוזר מאוד להמשך. עם זאת אפשר להתחיל גם באופן ישיר בגיטרה.

הוסף תגובה