מה זאת תקיעות ?

תקיעות היא כאשר אדם חש חוסר שליטה , וצורך עז בשינוי או ברצון עז לשנות את המצב הקיים במשאבים הקיימים לרשותו. אדם שחש תקוע בתחום אחד של החיים יחווה לעיתים קרובות תחושת של עמידה במקום גם בתחומים אחרים של החיים.

כיצד מזהים תקיעות ?

אם את או אתה חשים את אחד או יותר מ-12 הסיפטומים הבאים , דעו לכם כי אתם נמצאים בתחושת תקיעות באחד מתחומי החיים :

  1. תחושה של תסכול וחרדה בנוגע לתחום מסוים בחיים.
  2. תחושה של סטרס (לחץ גבוה)
  3. תחושת אכזבה, עצבנות וכעס על החיים או על אנשים סביבך
  4. תחושה של ריקנות , חוסר תכלית ומשמעות וחוסר מיקוד בחיים
  5. חוסר יכולת לקחת אחריות על נסיבות החיים
  6. תחושת פקפוק וספקנות מוגברת לגבי מסוגלות אישית ומקצועית היוצרת ירידה בהערכה העצמית ובדימוי העצמי
  7. בזבוז זמן בחלומות על עתיד טוב יותר "הלוואי ש…"
  8. קבירה עצמית בדברים חסרי תכלית כמו יציאות מרובות עם חברים , קניות , שימוש מופרז באכילה, סמים ואלכוהול
  9. צורך בשינוי אך חוסר מודעות והבנה מה לשנות ואיך לשנות
  10. חוסר יכולת ומסוגלות אישית לקבל החלטות
  11. יצירת תלות באחרים
  12. יצירת פער עצום בין רמת הציפיות לבין המציאות
    פער בין "המצב הרצוי" לבין "המצב המצוי"

מה תורם לתחושת התקיעות ?

לפני שנבין מה תורם לתחושת תקיעות, בואו ניצור בהירות סביב המונח "תקיעות".

 

ראשית , תחושת תקיעות עוסקת אך ורק בעולמך הפנימי ולא בעולם החיצוני סביבך. העולם הפנימי שלך , הווה אומר אמונות , אמונות מגבילות, ערכים, ציפיות, גישות, בקורתיות, דיעות וכדומה.

אני רואה לנכון להוסיף כי תחושת התקיעות, איבוד התקוה לחיים טובים יותר, וחסך בסביבה אישית תומכת וחיובית היא מחלה שאין לה כל קשר לגיל, גזע, סטטוס או מצב כלכלי.

שנית, כל דבר שאנו חווים בחיים היא למידה , המהווה שיעור לחיים או כמורה לחיים. האדם שאנו פוגשים, האירוע או הסיטואציה באה ללמד אותנו משהו על עצמינו. אף על פי שחלק מן השיעורים יראו לנו כאירועים מאד קשים או סיטואציות שליליות . החיים למעשה הם בית ספר , ובית הספר כל הזמן קיים ופועל.

תחשבו על החיים כמסלול של הצלחה וצמיחה בו אתם נעים מכיתה לכיתה , ומטפסים מהגן לאוניברסיטה. חלק מהאנשים לעולם לא יסיימו את היסודי , הם כל הזמן יחזרו על אותם שיעורים שוב , ושוב ושוב והם יפגשו באותם אנשים או באותם אירועים כפי שחוו בעבר .

הם ישאלו ללא הרף " למה זה שוב קורה לי" ?

חלק מהאנשים אף יצליחו לעלות לתיכון , כשתכנית הלימודים מעט יותר מאתגרת עבורם אך הם לעולם לא ילמדו שיעורים ברמה גבוהה יותר. כתוצאה מכך, הם לעולם לא יגיעו להבנה גבוהה ולמיקוד בעשיה חיובית שתניב מה שאוניברסיטת החיים מחייבת: מיומנויות , סבלנות, מודעות עצמית , למידה וצמיחה.

ברגע שהצלחת לעלות לאוניברסיטת החיים הבנת ולמדת כי השיעורים המאתגרים והמתקדמים פשוט צפויים להגיע כל הזמן. הגעת להבנה כי את בית הספר של החיים אנו לא מסיימים כל עוד אנו חיים . אנו למעשה רק ממשיכים לנוע לשיעורי הדרכה מתקדמים יותר. החיים הם למידה אינסופית.

אז מה תורם לתחושת תקיעות ?

ישנם מספר גורמים התורמים לתחושת תקיעות או לחשיבה שלילית . אני בחרתי לחלק אותם לארבעה תחומים עיקריים :

  1. פילוסופית חיים – כיצד אתה בוחר להסתכל על החיים ? האם אתה אופטימי או פסימי ? האם אתה נוהג לראות את חצי הכוס המלאה או חצי הכוס הריקה ?
  2. התניה פנימית ותגובתיות לגורמי הסביבה "הטייס האוטומטי " השפעה סביבתית של חוויות ראשוניות, ההורים, המשפחה, המורים, הסביבה שבה גדלנו, בית הספר וכו‭ .'‬יש להם השפעה אדירה ומעצבת על מערך האמונות , התודעה, תהליכי קבלת החלטות והתנהגותו של האדם .
    חשבו על תגובה אחרונה שלכם כלפי אדם או מול אירוע או מצב שהייתם מעורבים בו. האם פעלתם מתוך האוטומט שלכם ללא מודעות או מתוך מודעות ?
    זאת מיומנות נרכשת ליצור השהיה בין זמן הגירוי לזמן התגובה.
  3. חסך בצמיחה אישית – חסך בצמיחה אישית מותיר אותך ללא מיומנויות וטכניקות להתמודד באפקטיביות עם השיעורים או הדברים שהחיים מציבים בפניך.
  4. שיפוטיות – שיפוטיות , ביקורתיות ומערכת ערכים ואמונות מגבילות כיצד אתה, האנשים בעולמך והעולם צריכים לחוש, להאמין להתנהג. בתחומים כגון : זוגיות, הורות, קריירה, אתיקה, ציפיות, אירועים , הצלחות ועוד…

הוסף תגובה