קפאין

הקפאין

(מאת: איילת גול – תזונאית טבעית)

הקפאין הוא הסם הפופולרי ביותר בעולם, ומרבית האוכלוסייה צורכת קפאין: בקפה, בתה ומשקאות קלים שונים.

צריכת קפה מקורה באתיופיה והיא כבשה את העולם המוסלמי במאה ה-16, ועד מהרה השתלטה על אירופה.

הקפאין הא תוצר טבעי המצוי בעלים, בזרעים ובפירות של סוגים מסוימים של צמחים (פולי קפה, עלי התה, אגוזי עץ הקוקה).

הקפאין מוגדר כממריץ מתון של העצבים, ומשפיע לחיוב על העירנות, הצלילות והיכולת המחשבתית. עם זאת, לקפאין יש גם השפעות שליליות על הגוף כמו למשל, לחץ על המעיים והקיבה, חרדה, עצבנות ואי שקט, נדודי שינה והפרעות בריכוז.

מהו קפאין?

קפאין הוא אלקלואיד, חומר ששייך למשפחה של חומרים שנקראת מתיל-קסתינים.

קפאין נספג יחסית מהר ממערכת העיכול למחזור הדם, כך שתוך 45 דקות עד השעה מרגע צריכתו הוא מגיע לרמת השיא בזרם הדם.

לאחר ספיגתו הוא עובר מטבוליזם בכבד, ותוך כדי המטבוליזם נוצרים 3 חומרים עיקריים: פרקסנטין, תיאופילין ותיאוברומין. החומר העיקרי שנוצר הוא פרקסנטין.

מזה כמה שנים, הוכח שבאמצעות צריכת קפאין ניתן לשפר ביצועים גופניים. נמצא כי הקפאין מסייע בעיקר בפעילויות סיבולת לב-ריאה ממושכות – מעל שעתיים.

קפאין ועייפות

כשרוצים להילחם בעייפות שותים קפה, כי הקפאין שבו פועל בגוף כחומר מעורר. עם זאת, תחושת העירנות שהקפה מעניק מתפוגגת לאחר כמה שעות וגורמת לצורך במנה נוספת.

כששותים מספר רב של כוסות קפה במשך היום כדי להרגיש עירניים יותר, מגיעים לשנת הלילה במצב של עירנות גבוהה מידי,  ואז מתקשים להירדם, ישנים פחות ומתעוררים שוב ליום של עייפות וניסיון לשרוד את היום בשתיית קפה.

קפאין וירידה במשקל

ממחקרים מתברר שקפאין אינו מסייע לירידה במשקל. אומנם כן הוכח שהקפאין מגביר את קצב הניידות של חומצות השומן בדם, אך מתברר שלא די בכך כדי לדלדל באופן משמעותי את אחוזי השומן בגוף.

זאת ועוד, שאין שום ביסוס קליני שמתייחס לקפאין כרכיב משמעותי בירידה במשקל.

הסיכונים שבצריכת קפאין

מחקרים רבים העריכו את ההשפעה של צריכת קפה וקפאין על התחלואה במחלות שונות, אולם התוצאות אינן אחידות.

למרות טענות רבות הקושרות צריכת קפאין למחלות מסוימות, אין כל הוכחה מדעית חד משמעית כדי לקשור כמות מתונה של צריכת קפאין במזון לכל גורם סיכון בריאותי כלשהו, כולל סרטן, מחלות לב, יתר לחץ דם, אוסטיאופורוזיס, בעיות פוריות.

במספר מחקרים אכן נמצא כי צריכת משקאות מכילי קפאין עלולה להביא לירידה במסת העצם ולעליה לסיכון לשברים, עקב צמצום של הסידן במעי והגדלת הכמות המופרשת בשתן ובצואה. עם זאת, בעקבות מחקרים נוספים, מסתבר כי ממצא זה המייחס לקפאין שעלול להביא לשברים הינו זניח ודי בתוספת של 1-2 כפות של חלב בכדי לבטל אותו.

צריכת קפאין בהריון

צריכה מוגברת של קפאין במהלך ההריון קשורה  בירידה קטנה במשקל הלידה של היילוד.

כמו כן, נמצא כי קפאין אינו גורם למומים מולדים וכי צריכת קפאין בכמות מתונה לא קשורה בלידה מוקדמת או לידת תינוקות במשקל נמוך. לכן ההמלצות לתקופות ההריון הן להגביל את צריכת הקפאין לעד 300 מ"ג ביום או עד 5 מ"ג לכל ק"ג גוף, בדומה להמלצה הרגילה.

ישנם מחקרים כה רבים על נושא זה, בשל צריכתו הרבה כל כך, וכל מחקר מנסה להפריך את השני. אמנם לא נמצאו ראיות מוכיחות שאכן יש סיכון בצריכה של קפה, אך יש צריכה יומית מומלצת שהיא 300 מ"ג ליום, וזאת על מנת למנוע את החששות של הסיכונים האפשריים שמחקרים מציגים.

הוסף תגובה