קטרקט

עם העלייה בגיל (עשור שישי או שביעי), הולך ועולה הסיכוי לפתח מחלות הפוגעות בכושר הראייה. אחת ממחלות העיניים האופייניות כשהגיל מתקדם נקראת קטרקט.

כאשר מאבחנים את המצב הרפואי הזה בשלב מוקדם, ניתן לשפר את איכות החיים ולעיתים אף להאט את החמרת המחלה. נסביר להלן איך מאופיין קטרקט ומהם התסמינים שבגינם כדאי לפנות לבדיקה ולייעוץ רפואי.

קטרקט – עכירות בעדשה העינית

בעין האנושית ישנה עדשה שתפקידה לאפשר ראייה ברורה תוך מיקוד האור. אפשר להמשיל את הקטרקט לזגוגית ישנה, שמאבדת את השקיפות שלה והופכת אט אט לעכורה.

ככל שהעכירות הזאת מחמירה (וזה תהליך שקורה עם הזמן), כך ההפרעה לראייה יותר בולטת. לצד סיבות גנטיות, אובדן השקיפות של העדשה יכול להיגרם בשל פגיעה בעין, חשיפה ארוכת שנים לשמש ללא משקפי שמש, מחלות מסוימות (כגון סוכרת), טיפול תרופתי כרוני ועוד.

עובדה שכדאי לדעת: לא תמיד יופיע קטרקט בשתי העיניים במקביל. זאת ועוד, קצב ההחמרה בראייה עשוי להיות לא אחיד בשתי העיניים.  

כך נזהה תסמיני קטרקט?

הדבר החשוב ביותר שצריך לדעת זה שקטרקט איננו כואב! כלומר לא מאבחנים את המצב הזה על ידי כאבים חדשים שהופיעו באחת העיניים או בשתיהן. התסמינים סובבים רובם ככולם בפגיעה בכושר הראייה הבאה לידי ביטוי באופנים שונים. למשל:

  1. הראייה נעשית מטושטשת יותר, וזה מחמיר עם הזמן.
  2. קושי לראות בשעות הלילה.
  3. קושי לקרוא ללא אור חזק.
  4. ירידה ביכולת להבחין בין צבעים שונים.
  5. משקפיים שתיקנו קודם לכן את הראיה לא מספיקות והמספר משתנה לעיתים קרובות.

איך רופא עיניים מאבחן את עכירות העדשה?

צריך לשים לב שלא תמיד המטופל עצמו יבחין בכך שהתמונה של העולם סביב נראית עכורה.

את זיהוי העכירות בעין (בעדשה), יכול לאבחן הרופא במהלך בדיקה. רופאי עיניים יודעים לזהות ירידה של איכות הראייה, שנקראת גם ירידה בחדות ראיה.

ניתן לבדוק את רמת העכירות בעזרת מכשור שבו הרופא מסתכל לעבר הקרקעית של העין. חשוב להגיע לבדיקה גם במידה ונראה בשלב הזה כי אין הפרעה קשה לאיכות החיים.

כיצד מטפלים בקטרקט?

מדובר כאמור במצב כרוני שהולך ומידרדר ובמידת הצורך, הרופא ימליץ על מעקב, אך כאשר העכירות מקשה מאוד על התפקוד שלנו, ניתן לבצע ניתוח.

נמצא במחקרים רפואיים כי כאשר הנזק לעדשה ניכר אבל לא מאוד גדול, סיכויי ההצלחה עולים וגם ההחלמה לאחר הטיפול מהירה עוד יותר.

כיום, בניגוד לעבר, לא תמיד ממליצים להמתין עם הניתוח "עד לרגע האחרון".

הטיפול הנפוץ כיום הוא ניתוח קטרקט בלייזר, אשר מאפשר טיפול מדויק יותר והחלמה מהירה יותר, כמו כן לבעלי לקות ראייה, ניתן להשתיל במסגרת הניתוח עדשת פרימיום, אשר מתקנת את הראייה במקרים שונים, כגון, צילינדר, בעיות ראייה לאורך המוקד, רוחק ראייה ועוד.

הוסף תגובה