תרצת נפוצה'

מה קורה כאשר אתם מתחייבים לעשות משהו, אך בפועל לא עמדתם בהתחייבות?

לרב, אתם  מוצאים את הסיבה שתסביר לעצמכם או לאחרים מדוע זה קרה. רשימת הסיבות יכולה להיות קצרה או ארוכה והיא נקראת ת י ר ו צ י ם. לעיתים קרובות התירוצים שלנו לקוחים מהעולם האמיתי והם אלה שמאפשרים לנו לחיות בנוחות עם העובדה שלא עמדנו בהתחייבות. הרי יש לנו סיבה מוצדקת לכך…

כאשר מנגנון התירוצים פועל כמו מכונה משומנת, קל לשלוף בכל רגע נתון תירוץ כזה או אחר ולהסביר לעצמכם או לסביבה מדוע נמנעתם מפעולה מסוימת.

התירוץ עוזר לכם לנשום לרווחה. למשך זמן מה הוא גורם לתחושה של שלווה כי הוא מסיר את הלחץ שהיה נדרש מכם לביצוע פעולה או התמודדות עם קושי מסויים וכך אתם יכולים להמשיך הלאה בחייכם. התירוץ מהווה כמעין חותמת המאשרת את הימנעותכם מלעשות צעד כזה או אחר. בדרך זו, אתם לא מנסים ולא טועים, לא נדרשים להתמודד עם מצבים של אי נוחות, אי הצלחה, דחייה וכדומה. למעשה, יתכן וחליתם במחלה המכונה: 'תרצת נפוצה'.

 

קחו לדוגמא את איילת אשר מתקשה לנהל שיחה אסרטיבית מול הבוס שלה.

בכל פעם שהיא אינה מבצעת את השיחה, יש לה הסבר מצוין לכך. ההסבר הגיוני ולוגי, היא אינה ממציאה דבר. להלן רשימת התירוצים שלה:

  • "לא יכולתי לדבר איתו כי כל היום הוא היה בישיבות"
  • "היום פגשתי אותו בבוקר, אך הוא נראה עצבני והעדפתי לחכות למועד מתאים יותר"
  • "לא התקשרתי אליו מכיוון שמחר יש לו ישיבת דירקטוריון והוא אינו פנוי לשיחות עם אף אחד, אדבר איתו מחר".
  • "התקשרתי אליו בבוקר, הוא לא ענה ולא רציתי להשאיר הודעה. הוא בטח יחזור אליי".

הדרך להבריא ממחלת התירוצים היא באמצעות פיתוח מודעות עצמית גבוהה. כלומר, להיות מוכנים להסתכל לעצמכם עמוק פנימה ולבחון מה באמת מונע מכם לעשות פעולה מסוימת, לתת ביטוי לפחדים האמיתיים. יש אנשים המסוגלים לעשות זאת בכוחות בעצמם, אחרים נעזרים בגורם חיצוני. כך או אחרת, התהליך מאפשר לכם לראות שעד כה פשוט רימיתם את עצמכם. כעת, הגיע הזמן להתמודד עם הפחדים, לתרגל מיומנויות חדשות, לשנות הרגלים שתוקעים אתכם ולהתחיל להאמין שאתם יכולים.

בהצלחה!

הוסף תגובה