חינוך פיננסי לילדים – הטריקים שיעזרו לכם, ההורים

חינוך פיננסי לילדים – הטריקים שיעזרו לכם, ההורים

כשאנו בודקים הוצאות מול הכנסות, לא תמיד אנו שמים לב שחלק ניכר מההוצאות הן סביב הילדים בבית. עלויות חינוך שמגיעות לאלפי שקלים בשנה, חוגים בעלויות לא פחותות מכך, סמארטפונים וחשבונות טלפון, שלא לדבר על בקשות ה"תקנו לי" מדי פעם בפעם.

כל אלו מצטברים לכדי רשימת הוצאות מכובדת בהחלט, שעלולה להכביד על ההתנהלות הכלכלית בבית. קודם כל צריך להבין שהילדים הם חלק מהמשוואה הכלכלית בבית, וצריך לכלול אותם בכל תחשיב. שנית, כדאי מאוד לחנך את הילדים להתנהלות פיננסית נכונה כבר מגיל צעיר.

דניאלה הירש, יועצת בכירה לכלכלת המשפחה, נותנת כמה טיפים חשובים שיעזרו לכם, ההורים, לחנך את הילדים לצרכנות כלכלית נבונה. הטיפים יעזרו לכם לעשות את הסדר הנחוץ עם הילדים, גם לאורך כל השנה ובמיוחד בחופשות מהגנים ומבתי הספר.

דמי כיס

זה אולי נשמע כמו משהו שהיו נוהגים לעשות בשנות ה-80, אבל למעשה דמי כיס הם מכשיר חינוכי יעיל מאוד. ההמלצה היא לתת שקל אחד לשבוע עבור כל שנת גיל של הילד. לפיכך ילד בן 5 יקבל חמישה שקלים בשבוע; נער בן 12 יקבל 12 שקלים לשבוע וכן הלאה.

הילדים צריכים להתמודד עם העובדה שהכסף שניתן להם זה מה שיש. עם קצת הכוונה מצדכם, ההורים, הם יתחילו להבין את המשמעות של "כסף לא צומח על העצים", וכיצד בעצם צריך לתכנן כל הוצאה בהתאם לכסף שנמצא אצלנו ביד. אם הילד ירצה לרכוש משהו שעולה יותר ממה שיש לו, הוא יאלץ להמתין עד שהקופה תתמלא.

משחקים חינוכיים

אחת משיטות החינוך היעילות ביותר היא למידה באמצעות הנאה. משחקים מהנים יכולים ללמד על הדרך גם חינוך לערכים הרצויים לנו. מונופול, לדוגמה, הוא משחק מצוין שמלמד לחסוך ולהשתמש רק במה שיש.

משחקים פיננסיים יותר אינטארקטיביים לדורות הצעירים, ניתן למצוא למשל באתר "איפה הכסף", שהוקם על ידי המדינה במטרה ללמד את הילדים לחסוך. כמו כן ניתן להוריד אפליקציות המחנכות ילדים להתנהלות פיננסית נכונה. לדוגמה אפליקציית Kids Bank לאנדרואיד ואייפון, המאפשרת לפתוח חשבון בנק וירטואלי, מעקב אחרי הוצאות, מטלות שיש לילד לבצע וכן הלאה.

לצאת לקניות

מדי פעם קחו את הילדים איתכם לקניות, והבהירו להם מראש שהכנתם רשימת מצרכים שאליה יש להיצמד. גם לנו, המבוגרים, יש נטייה לקנות יותר ממה שאנו צריכים (והסופרמרקטים הרי מומחים בכל הטריקים השיווקיים שגורמים לנו לעשות זאת); אז חשבו מה עובר במוחו של ילד או נער, שמופצץ בכל המצרכים הצבעוניים מכל עבר.

בכל פעם שהילד ישלח יד אל עבר מוצר שאיננו ברשימה, נחזיר אותו למדף ונבהיר ברוגע שזה לא חלק ממה שאנחנו צריכים השבוע. ככל שהילדים יותר צעירים, כך ייטמעו בהם הערכים הללו בצורה מהירה ויעילה יותר.

חופשים

ההוצאות המשפחתיות שלנו עולות בזמן חופש, ובעיקר בתקופת החופש הגדול שנמשך חודשיים ברציפות. בתקופות החופש הילדים אינם עסוקים בלימודים, והם מתפנים לכל הדרישות שלא דרשו במהלך ימי הלימודים – קייטנות, קניונים, קולנוע, טיולים והרשימה גדולה.

הכינו רשימה מראש של מספר פעילויות לכל ילד בבית, והקצו תקציב שממנו אין לחרוג בהתאם לכסף הנזיל העומד לרשותכם. אל תגיעו למצב של מינוס בבנק רק בגלל שהחופש הגדול לקח מכם יותר ממה שהייתם מוכנים לתת.

בהצלחה!

הוסף תגובה