שיטת הליוויק – הבסיס לטיפולי הידרותרפיה מודרניים

שיטת הליוויק – הבסיס לטיפולי הידרותרפיה מודרניים

גישת הליוויק (Halliwick) פותחה בשנות ה-40 של המאה הקודמת, ומשמשת עד ימינו כבסיס לטיפולי מים (הידרותרפיה) עבור אנשים עם מוגבלויות. מטרתה של השיטה היא לאפשר למטופלים להפוך להיות עצמאיים במים, תוך מספר קטן של שיעורים / פגישות.

שיטת הליוויק משלבת מספר משחקים ופעילויות נוספות, המאפשרות למטופל ללמוד פעולות שונות תוך כדי שחייה. באופן זה הוא משפר במקביל גם את יכולותיו – שיווי משקל, נשימה נכונה ועוד. השחייה הטיפולית נעשית הן באופן קבוצתי (חמישה עד שמונה מטופלים בקבוצה) והן באופן פרטני, כאשר לכל מטופל/ת מוצמד מדריך.

גישת הליוויק מבוססת על עשר נקודות עיקריות (מקור: בית איזי שפירא).

הסתגלות מנטלית

הסתגלות למצב החדש ולמעבר משהייה ביבשה לשהייה במים: נשיפה במים, כניסה למים, ישיבה על קרקעית הבריכה, טיפול בפחד ממים ועוד.

התנתקות

ככל שהשחיין מסתגל לסביבת המים והופך להיות עצמאי יותר, כך הוא מסוגל להתנתק מהמדריך ולבצע את המשימות עם פחות תמיכה.

שליטה בסיבוב רוחבי

שליטה בתנועות שחייה סביב ציר ימין-שמאל לרוחב הגוף (ממותן למותן). דוגמה לתנועה שכזו תהיה שליטה מלאה במעבר ממצב של ציפה ישרה במים, למצב של ציפה על הגב.

שליטה בסיבוב סגיטלי

שליטה בתנועות שחייה הצידה סביב הציר העובר מהבטן לגב. דוגמה לתנועה שכזו תהיה מעבר מציפה ישרה במים להכנסת האוזן למים.

שליטה בסיבוב אורכי

היכולת לשלוט בתנועות שחייה סביב הציר שעובר מהראש אל אצבעות הרגליים. דוגמה לתנועה שכזו תהיה מעבר מציפה אופקית על הבטן לציפה אופקית על הגב.

שליטה בסיבוב משולב

היכולת לשלוט בכל סוגי הסיבובים שהודגמו בסעיפים הקודמים, מה שנותן לשחיין שליטה מלאה בשלושה ממדים.

ציפה במים

מכיוון שהמים מפעילים לחץ על כל פינות הגוף, הוא מסוגל לצוף הן בתוך המים והן על פני המים. התרגילים כאן משלבים הרמת חפצים מקרקעית הבריכה, למידה לסמוך על על המים שיתמכו בו ועוד.

שיווי משקל ללא תנועה

ציפה בתנוחה רגועה ללא תנועה, תוך שמירה על שיווי משקל ללא אביזרים נלווים.

גלישה על מערבולות

השחיין צף על פני המים בעוד שהמדריך יוצר מערבולות מים מתחת לכתפיו, תוך כדי תנועה אחורה. השחיין צריך ללמוד לשלוט בתנועה הבלתי רצונית הזו, ללא התקדמות פיזית במים.

התקדמות פשוטה ושחייה בסיסית

ביצוע תנועות שגורמות לתנועה במים – הזזת הזרוע כמו משוט, בעיטה ברגליים וכן הלאה. בסופו של דבר השחיין ישלוט במגוון התנועות המניעות ליצירת תנועת שחייה בסיסית.

לסיכום

לאחר שלמד את כל הנקודות הבסיסיות של הליוויק, השחיין יכול לשחות עצמאית, לצלול, להשתתף במשחקי מים ועוד. בנוסף לטיפול בבעיות סנסו-מוטוריות לסוגיהן, השיטה מאפשרת לטפל גם במנעד רחב של סיטואציות נוספות כגון בעיות תקשורת, בעיות חברתיות, בעיות רגשיות, יכולות למידה ועוד.

יש לציין שהליוויק היא רק שיטת טיפול אחת בעולם ההידרותרפיה, לצד שיטות נוספות כגון באד ראגאז (Bad Ragaz – או גם "שיטת הטבעות"), וואטסו (טיפולי שיאצו במים) ועוד.

הוסף תגובה